Informe CIE 2021: ‘Territori Hostil’

El 6 de juny presentem al Senat d’Espanya el nostre informe CIE 2021 “Territori Hostil: formes diverses d’hostilitat als CIE” , on analitzem les situacions i condicions d’aquests centres durant el darrer any. A l’acte, hi han participat com a moderadora Mª Carmen De la Fuente, coordinadora de SJM, Ana Bosch de Pobles Units i autora de l’informe, Eleva Davara com a voluntària de l’equip de visites CIE a Madrid, Josetxo Ordóñez de Migra Studium i autor de l’informe, i Josep Buades (Director de l’Associació Claver-SJM) com a autor principal de l’informe.

Ens trobem amb un any marcat per estrictes protocols per Covid-19 que han provocat aïllaments difícils per a les persones internades en aquests centres amb greus conseqüències per a la seva salut mental, a més d’una deficient atenció sanitària. Aquesta mancança d’òptims recursos mèdics s’aprecia no només pel que fa a la pandèmia sinó també a la intimitat nul·la dels pacients o l’escassetat de recursos sanitaris per poder atendre les persones i, a més, una inexistència d’atenció als problemes relacionats amb la salut mental, agreujats en la majoria dels casos per la tancada i les males condicions.

En aquest informe, enfoquem la nostra mirada i la nostra denúncia en tres formes d’hostilitat dels CIE l’any 2021:

  • Traves a la denúncia i la investigación d’agressions policials.
  • Deficiències en l’atenció médico-sanitária.
  • Obstacles a les visites de les organitzacions socials.

Totes aquestes hostilitats deriven en situacions insostenibles per a les persones migrants internades als centres, que veuen vulnerats els seus drets cada dia que passen tancades en condicions insalubres i inhumanes.

A més, moltes d’aquestes persones internades als CIE són adolescents als quals, sense determinar la seva edat ja que la seva documentació del lloc d’origen no és acreditada, prevalent abans les proves mèdiques (cosa que comporta un llarg període de temps tancats als CIE amb incertesa i empitjorant la seva situació física i mental) es vulnera el dret a la igualtat i no discriminació davant de la llei basada en l’interès superior del menor.

Les organitzacions socials vetllem abans que res pel tancament dels CIE. Davant de la improbabilitat actual que desapareguin, com demostra el fet de la construcció d’un nou centre a Algesires, ens trobem amb una lluita constant per la millora de les condicions d’aquests centres i oferim un acompanyament humà a les persones internades, encara que subjecte a moments de possibles restriccions.

POTS VEURE LA PRESENTACIÓ COMPLETA DE L’INFORME EN AQUEST ENLLAÇ.

DESCARREGA L’INFORME CIE 2021 COMPLET A TRAVÉS D’AQUEST ENLLAÇ.

DESCÀRREGA AQUÍ EL RESUM EXECUTIU DE L’INFORME CIE 2021.

DESCÀRREGA AQUÍ LA VERSIÓ ABREUJADA EN CATALÀ.

DESCÀRREGA AQUÍ LA VERSIÓ ABREUJADA EN ANGLÈS.