Informe CIE 2020 «Raó jurídica i desraó política»

Publiquem l’Informe CIE 2020 ‘Raó jurídica i desraó política’, l’onzè estudi sobre Centres d’Internament d’Estrangers de la sèrie d’informes del SJM.

En aquesta ocasió el treball s’emmarca en l’atenció a l’internament en temps de coronavirus, la circumstància més rellevant el 2020. La insuficient atenció sanitària als CIE i la necessitat de millorar les seves capacitats de diagnòstic, tractament i derivació són fets que marquen la direcció de l’informe. De forma més concreta, en aquest estudi es tracta el cas de Samba Martine, congolesa morta al CIE d’Aluche en no rebre atenció sanitària, i la responsabilitat patrimonial de l’Estat amb la mare i la filla de Samba.

S’analitzen, a més, les qüestions estructurals de les quals SJM fa un seguiment any rere any: drets objecte de seguiment per part del Defensor el Poble, articulació entre l’observació practicada per la societat civil… Finalment, s’aborda el pla d’inversió en els CIE entre 2019 i 2024, elaborat amb la intenció de reformar els ja existents i emprendre l’obra d’un nou CIE a Algesires, voluntat política que confirma l’esforç pressupostari destinat a aquestes construccions.

Un any més llancem aquest informe per ajudar a mesurar i difondre l’abast exacte dels centres d’internament, oferint amb això una invitació al pensament crític sobre el que passa al seu interior per aconseguir la fi dels internaments cautelars de persones estrangeres i, fins que arribi aquest moment, una consecució garantida dels Drets Humans per a ells.

Descarrega aquí l’Informe CIE 2020 – espanyol

Descarrega l’Annex de dades estadístiques – Informe CIE 2020 SJM

Descarrega la versió en català

Descarrega la versió abreujada en anglès