Publiquem el nostre informe «Enfocar la mirada: cap a un model d’acollida integral que posi en el centre les persones»

Amb l’arribada de l’Covid-19 els Estats membres de la UE van començar a prendre mesures per limitar-ne el contagi: confinament, distància social, restriccions de mobilitat nacionals i internacionals … Aquestes mesures van tenir conseqüències directes en les persones sol·licitants de protecció internacional, tal com analitza el JRS Europa en el seu informe De mal a pitjor: el Covid-19 aprofundeix en les bretxes dels sistemes d’acollida de refugiats, publicació que estudia l’impacte de l’Covid-19 en les condicions d’acollida de persones refugiades.

En el cas d’Espanya es reconeixen elements comuns a allò que s’ha exposat a nivell europeu, encara que identifiquem particularitats relacionades amb les polítiques concretes adoptades a Espanya per atenuar la crisi sanitària, a més de coincidir amb el procés de transformació del nostre sistema d’acollida. En aquest context ens plantegem: Quines aportacions pot fer SJM a un nou model d’acollida? Quines lliçons apreses podrien sumar en el model?

D’aquesta reflexió neix el nostre informe Enfocar la Mirada, on oferim les lliçons apreses de l’estudi europeu i la visió de l’SJM sobre el sistema d’acollida a Espanya: cap a on ha d’anar encaminat i la nostra visió de com s’està donant resposta a les persones amb necessitats de protecció. Finalment, presentarem la nostra proposta de model comunitari, mitjançant el patrocini i la xarxa de comunitats d’hospitalitat.

Descarrega l’informe complet aquí